De transformatie van een 17de eeuws Lely lijstje

Onlangs mocht ik een 17de eeuws Lely Lijstje restaureren. Een Lely lijst heeft in de hoeken een eenvoudig bloemmotief op een verlaagd veld met daar tussen verhoogde panelen. Het wordt daarom ook wel een panel frame genoemd. Het type lijst is vernoemd naar de Nederlandse schilder Peter Lely, die zijn hele leven in Engeland gewerkt heeft. Waarom weet ik niet maar de stijl is geïnspireerd op een Lodewijk XIII lijst.

Mogelijk was er oorspronkelijk bij deze lijst ook in het midden van de stijl en regel een bloemornament. Maar op de achterkant van de lijst is te zien dat de lijst in het verleden een aantal maal verkleind is. De oorspronkelijke watervergulding was een aantal maal met bronsverf overschilderd en een keer zelfs met een zwarte laklaag..

De lijst hoort bij een portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716) Edzard Jacob werd in 1673 toen hij zestien jaar oud was borgheer van Verhildersum. En op Landgoed Verhildersum in Leens zijn schilderij en lijst dan ook te bewonderen .

Marjan de Visser restaureerde het portret en ik de lijst.

Nadat ik alle later aangebrachte overschilderingen en vullingen verwijderd had kwam er een heel lief lijstje te voorschijn. Vervolgens weer opgebouwd met krijtvullingen, een polimentlaag en heel licht geel bladgoud met de kleur naam Droomgoud! van Norris gekocht bij het sympathieke bedrijf Linova in Zutphen.

Voor restauratie.

Na restauratie