Matthijs van Dam: Luchtspiegelingen onder het Weesperplein

In mijn atelier staan nu 6 van de 12 platen die de Amsterdamse kunstenaar Matthijs van Dam in 1977 maakte voor metrostation Weesperplein in Amsterdam. In het kader van de verbouwingen voor de NoodZuid lijn wordt het kunstwerk gerestaureerd. Een project waarin ik samenwerk met Paul Schulten van De Kunstwacht in Delft.

Doorkijkje naar boven

Inmiddels zo’n veertig jaar geleden stuurde Matthijs van Dam anoniem zijn inzending in voor een kunstwerk bij station Weesperplein. Het idee: een plafondschildering van een doorkijkje naar boven met zicht op de onderkant van het Weesperplein. Je zag hierbij letterlijk de onderkant van de tram, een auto, een zebrapad en de prachtige wolken daarboven. Hoewel het plafond vanwege de technische installaties niet geheel beschilderd kon worden, was de gemeente enthousiast en werd  besloten dat Matthijs wél 12 panelen mocht maken die boven het perron werden bevestigd. (Bron: “Luchtspiegelingen terug in station Weesperplein”, helaas kan ik niet rechtstreeks naar het artikel linken maar als je op deze site ‘Matthijs van Dam’ zoekt kom je er vanzelf)

Voor behandeling
Voor toestand
_DSC4550 (1)
Tijdens reinigen
_DSC4553
Eindresultaat

Met een speciaal op maat gemaakt schoonmaakmiddel dat ik samenstelde met behulp van het Modular Cleaning Program ontwikkeld door Chris Stavroudis en een compres maak ik de platen een voor een schoon.

 

_DSC4543 _DSC4544

_DSC4549
samenstellen van het juiste reinigingsmengsel met testkit van het Modular Cleaning Program

Luchtspiegelingen deel 2

28 september 2016

Vandaag was Marianne van Brussel in het atelier. Marianne is de weduwe van kunstenaar Matthijs van Dam. Hij maakte de 12 panelen met Luchtspiegelingen die nu in mijn atelier staan. Het kunstwerk hing in metrostation Weesperplein in Amsterdam en wordt nu in het kader van de aanleg van de Noord-Zuidlijn geconserveerd en gerestaureerd. Als je omhoog keek kreeg je het idee dat je dwars door het plafond keek en de onderkant zag van het bovengelegen kruispunt met auto’s, trams, zebrapaden en blauwe lucht met wolken en af en toe een vliegtuigje.

img_7723
Op de foto: Marianne van Brussel

 

Wat bijzonder om op zo’n manier de kunstenaar en het werk beter te leren kennen. Van de jongens van de Kunstwacht had ik al begrepen dat alle auto’s technisch helemaal correct weergegeven waren. Nu weet ik ook dat Matthijs een hele studie gemaakt had van wolken formaties. En alle grappige anekdotes over Matthijs van Dam samen met zijn vrienden Pe Reisma en Wim Compier. Genieten!!!

_dsc4864
Paneel 6, na behandeling

 

_dsc4578
Paneel 6: voor behandeling