Restauratie 17de eeuws cassetteplafond Ars Aemula Naturalis Leiden

Komende weken ben ik met een team van vier andere restauratoren (Clara Cremers, Johanneke Verhave, Roos Keppler en Hinke Sigmond) druk bezig met het restaureren van een prachtig 17de eeuws cassette plafond.  Architectenbureau Rietbroek begeleidt het project.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het plafond bevindt zich in de oudste tekenschool van Nederland: Ars Aemula Naturalis. Ars Aemula heeft een indrukwekkende geschiedenis in 1652 het woonhuis van lakenkoopman Abraham Le Pla die de opdracht voor het cassette plafond aan Saeghmolen gaf, tot decor van Jan Wolkers’ Kort Amerikaans en is nog steeds een inspirerende plek voor tal van kunstzinnige activiteiten.  

Het plafond werd ca 1653 geschilderd door Martinus Saeghmolen en een onbekende kladschilder (zoals een decoratieschilder in die tijd genoemd werd). Saeghmolen maakte in zijn signatuur ook duidelijk onderscheid in de delen die hij wel en niet geschilderd had.

questi quadrati et non le trabi ha de pinto M. Saeghmolen
Een van de 20 cassetten

 

 

 

 

 

 

 

Het plafond kwam in 1980 onder een verlaagd plafond te voorschijn en werd toen gerestaureerd door Erica Becker en Teun van Staveren.Afgelopen week hebben wij een aantal van de vergulde rozetten afgenomen, deze worden in het atelier gerestaureerd, De rozetten werden gemaakt door Erica Becker