Restauratie 17de eeuwse Magistraat portretten Gemeente Maassluis

In 2017 werden de magistraat portretten van de gemeente Maassluis gerestaureerd. Maassluis heeft drie 17de eeuwse Magistraat portretten geschilderd door de Delftse schilder Gillis Gillisz. de Berghe.

Op twee portretten staat “het college der gecommitteerden van de Visserij” afgebeeld. Dit college was een zelfstandig bestuur naast de plaatselijke overheid die oog hield op alles wat de visserij betrof. Op het derde portret “College van de Wet” staan de burgemeesters, schepenen en secretaris afgebeeld.

Gewoonlijk hangen ze in het gemeentehuis van Maassluis maar voor deze gelegenheid werden twee portretten naar het Museum aan de Zuiddijk verhuisd: “het college der visserij met 9 leden”  en “Het college der visserij met 6 leden”. Daar werden ze in de maanden juni en juli onderworpen aan een minimale conserverende behandeling op zaal. De schilderijen werden gereinigd, retouches werden verbeterd, de schilderijen werden voorzien van een nieuwe vernislaag en een achterkant bescherming werd aangebracht.

College der Visserij met 9 leden
ernstige deformaties werden met een warme plaat vlakker gemaakt
de warme plaat wordt met magneetjes op zijn plaats gehouden
College der visserij met 6 leden
achterkant bescherming
Het project werd met belangstelling gevolgd.

Het derde portret “College der Wet” krijgt in het atelier een totale restauratie. Van dit schilderij wordt de vernislaag en alle overschilderingen afgenomen. Aan het eind van dit jaar zal de restauratie voltooid zijn.

Deze restauratie werden in samenwerking uitgevoerd met Johanneke Verhave van Restauratieatelier Rotterdam.

Tijdens vernisafname

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tijdens vernisafname
Tijdens vernisafname
Stagiaire Marjolein bezig met vernisafname
Retoucheren
Retoucheren
Het eindvernis wordt gespoten.
Conservator Pieter van Houten neemt het gerestaureerde schilderij in ontvangst in het Stadhuis aan de Koningskade Maassluis