Rouwbord Stavenisse, Stadhuismuseum Zierikzee

Voor de komende tentoonstelling “Aanwinsten 2017” te zien van 16-03-2018-16-06-2018  in Stadhuismuseum Zierikzee restaureerde ik onlangs dit unieke rouwbord van Marinus van Stavenisse uit 1663.

Na restauratie


Detail voor restauratie

Dankzij de expertise van Olivier Mertens van Artmorial  weet ik nu veel meer van de achtergrond van dit paneel. Olivier is gespecialiseerd in heraldiek en het achterhalen van de identiteit van oude Hollandse meesterwerken. Hij was zo vriendelijk om langs te komen op het atelier en mij het een en ander te vertellen.

Portret van M. Stavenisse, 1660, Anthonie Palamedesz, Stadhuismuseum Zierikzee

Dit rouwbord werd gemaakt in 1663 na het overlijden van Mr. Marinus van Stavenisse. Rouwborden werden na het begraven van een notabel of edelman opgehangen in kerken. In dit geval dus ” Regts van de preekstoel in de St. Lievenmonsterkerk”

Marinus Stavenisse (1601-1663), was een belangrijke man voor Zierikzee. Hij was raad 1632-1655, schepen 1629-1640 en pensionaris 1641-1654 van Zierikzee, vanaf 1655 (“ad vitam”, voor zijn leven) afgevaardigde in de Staten-Generaal.  In 1661 werd Marinus Stavenisse door koning Lodewijk XIV van Frankrijk in de adelstand verheven en benoemd tot “chevalier de l’Ordre de Saint-Michel”. Meer over Stavenisse en zijn belang voor Zierikzee leest u op de website van het Stadhuismuseum

Rondom het wapen van Stavenisse is de keten van de orde van Saint-Michel afgebeeld met Sint-Jacobschelpen (“un collier d’or fait de coquilles lassées, l’une avec l’autre, d’un double las”) en het oude pelgrimsteken, met een hanger waarop Sint-Michael vanaf een rots met de draak strijdt. Het orde teken bevindt zich nu in het rijksmuseum in Amsterdam. Ook werd een rand met gouden franse lelies toegevoegd aan het wapen van Stavenisse na zijn onderscheiding. Zelf vind ik de drie wildemannen die het wapen dragen en aan het helmteken zijn toegevoegd het leukste.

Helmteken met Wildeman

4 thoughts on “Rouwbord Stavenisse, Stadhuismuseum Zierikzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *