Referentie

Verguldkussen en verguldmes

VERGULDEN

 

Bij rijk uitgevoerde historische interieurs komt het voor dat gebruik werd gemaakt van spiegels die in vergulde, al dan niet geornamenteerde lijsten werden opgenomen in de betimmeringen van een vertrek.

Deze spiegels, bijvoorbeeld geplaatst tussen de vensters en op de schouwboezem, reflecteerden het natuurlijke licht en verdubbelden in de avonduren het kaarslicht van kroonluchters en wandlichten. De profileringen en het ornament van deze lijsten werden soms met gebruikmaking van verschillende technieken met bladgoud afgewerkt waarbij hoogglans- en gematteerd-vergulde delen elkaar afwisselden en versterkten.

Bijvoorbeeld een holprofiel dat in de techniek van hoogglans wordt verguld weerkaatst het licht en vormt een contrast met onderdelen die mat zijn uitgevoerd.

 

Het is van groot belang om bij de restauratie van dergelijke historische lijsten vooraf onderzoek te doen naar deze oorspronkelijke techniek die veelvuldig door overschilderingen in bronsverf aan het zicht is onttrokken.

Een gespecialiseerde restaurator is in staat de oorspronkelijke afwerking vrij te leggen en de technische staat daarvan in kaart te brengen.

Hierdoor is het soms mogelijk om de kostbare oorspronkelijke vergulding geheel of gedeeltelijk zichtbaar te maken. Hierbij is de winst dat het historische object deze bijzondere oorspronkelijke afwerking geheel of gedeeltelijk kan behouden. Want in de restauratie gaat behoud vóór vernieuwing.

Bij een omvangrijk restauratieproject van een puissant rijk vroeg 19de-eeuws woonhuis in Schiedam heb ik ervaren dat restaurator Josien van der Werf uit Den Haag met veel geduld en toewijding deze bijzondere in hout gesneden vergulde spiegellijsten heeft gerestaureerd. Het herstel en de conservering van de oorspronkelijke vergulding vormt een buitengewoon belangrijke bijdrage aan het behoud van authenticiteit.

Hulde aan deze restaurator !

 

Krijn C. van den Ende

restauratiearchitect VAWR